вторник, 24 августа 2010 г.

Протокол прапора ООН

Історія прапора ООН починається з емблеми Конференції в Сан-Франциско, яка являла собою кругле зображення карти світу. 7 грудня 1946 р. Асамблея затвердила ескіз Конференції в Сан-Франциско у вигляді офіційної печатки й емблеми ООН. Переглянутий варіант емб­леми представляв собою карту світу з полярною рівновіддаленою ази­мутальною проекцією, оточену двома маслиновими гілками. 20 жовтня 1947 р. Асамблея прийняла резолюцію, у якій оголошувалось, що пра-п ООН - це офіційна емблема, затверджена Генеральною Асамбле­єю яка розміщена в центрі на світло-блакитному тлі. 19 грудня 1947 р. Генеральний секретар ООН видав Положення про прапор, з 1 січня 1967 р. діє Регламент прапора ООН.
Прапор ООН вивішується на всіх будівлях, відділах та іншій власнос­ті яку займає ООН; на всіх офіційних резиденціях, коли вони указуються правилами. Прапором користується будь-який орган, діючий від імені ООН, наприклад комітет, комісія або інша група, створена ООН. Прапор може бути вивішений на всіх будівлях, відділах та на іншій власності, яку займає будь-яка спеціалізована установа ООН.
Прапор ООН може вивішуватись урядами, організаціями, приватни­ми особами один або із будь-якою кількістю інших прапорів з метою виявлення підтримки ООН і сприяння поширенню її принципів і цілей. Під час воєнних операцій використання прапора ООН зумовлюється отриманням спеціального дозволу від компетентного органу ООН. За жодних обставин прапор або його зображення не можуть бути вико­ристані в комерційних цілях або в безпосередній асоціації з будь-яким предметом торгівлі. Прапор може виготовлятися для продажу лише за згоди Генерального секретаря, даної в письмовій формі. Прапор ніколи не може використовуватись у якості драпіровки, гірлянди, у переверну­тому або складеному вигляді. Будь-яке порушення Положення про прапор ООН може підлягати покаранню згідно з законом тієї країни, у якій мало місце таке порушення.
Як правило, прапор ООН повинен вивішуватися лише на будівлях та нерухомих флагштоках зі сходу до заходу сонця. В особливих випадках прапор ООН може також вивішуватися таким же чином і уночі. Співвід­ношення ширини до довжини прапора ООН - 2x3 або 3x5. Статус пра­порів міжнародних організацій вищий за статус державних прапорів. От­же, прапор ООН може вивішуватись поряд із будь-яким іншим прапором, уникаючи другорядного положення щодо цього прапора. Якщо прапор ООН вивішується в іншій країні з національним прапором цієї країни, то вони повинні бути одного розміру й піднятими на однакову висоту. Якщо національні прапори вивішуються у вигляді кола, прапор ООН не може бути його частиною. Прапор ООН розміщується на флагштоку в центрі кола або поряд із ним.
Усі прапори, крім прапора ООН, виставлені в лінію, групою або напів-колом, розміщуються в порядку англійського алфавіту назв представле­них країн справа наліво, якщо дивитися від прапорів. У таких випадках прапор ООН вивішується або окремо у відповідному місці, або в центрі РЯАУ, групи або напівкола; коли є два прапори ООН, вони розміщуються з обох кінців ряду, групи або напівкола.
Коли прапор ООН вивішується на знак трауру, він повинен спочатку бути піднятим до самого верху, а потім приспущений до половини флаг­штока. Перед зняттям прапора наприкінці дня він повинен бути знову піднятим до самого верху. Коли прапор ООН приспущений, жодні інші прапори не вивішуються.
 
Автора та назву книги не знайшов, тому вказую інтернет джерело -http://www.djerelo.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8448&Itemid=71

Комментариев нет:

Отправить комментарий