понедельник, 23 августа 2010 г.

Етикет Державного Прапора

Етикет державного прапора - система правил, які детально регламен­тують порядок використання прапора та поводження з ним в різноманіт­них ситуаціях. Використання державних прапорів під час проведення про­токольних заходів має особливе значення, оскільки саме з прапором асо­ціюється та чи інша держава. Виявлення пошани державному прапору є загальноприйнятою і однією із найстародавніших норм міжнародної прак­тики. Прапор вважається концентрованим відображенням, символом на­ціонального суверенітету, повага до нього завжди демонструє прояв дру­жнього, ввічливого ставлення до держави. З іншого боку, зневага до пра­пора держави вважається гіршою за образу офіційної особи - представни­ка даної країни, оскільки в такому випадку мова йде про вияв зневаги не до окремої особи, а до держави в цілому. З усіх невербальних засобів представлення держави на міжнародній арені національний прапор є най­більш політизованим, і тому етикет державного прапора посідає одне з найважливіших місць в системі норм міжнародної ввічливості держав.
Серед усіх державних символів саме прапор найчастіше використову­ється в офіційному житті. Законодавчі акти багатьох держав чітко визна­чають випадки обов'язкового, припустимого й неприпустимого викорис­тання державного прапора. Вивішування державного прапора цілодобово не може розглядатися як поширена повсякденна звичка. Постійно підня­тий (встановлений) державний прапор указує на споруду (кабінет), у якому здійснюються функції державної влади. Тимчасово піднятий державний прапор (вивішений, встановлений) указує на особливо важливу подію, офіційну церемонію, значну урочистість, яка відбувається в місці (будинку, на території), де тимчасово піднятий прапор. Державні прапори підніма­ють з нагоди національних свят, публічних заходів, у деяких країнах - з нагоди родинних знаменних дат. Державний прапор - еквівалентний об­раз держави, який додає державним святам особливу велич.
Приватні особи для підкреслення свого громадянства, для вислов­лення почуття гордості за приналежність до своєї країни також дедалі частіше використовують свій національний прапор. Вивішування держа­вного прапора громадянами країни з дотриманням існучих вимог особ­ливо заохочується у відповідних ситуаціях (наприклад, під час націона­льних свят). При цьому громадяни не повинні вивішувати державний прапор щоденно.

В одних країнах питання використання прапора та поводження з ним в різноманітних ситуаціях відображені у внутрішньому законодавстві (США, Російська Федерація), в інших - регулюються виключно звичаями (Фінляндія). У Фінляндії, де формально немає законодавчого акту про державний прапор, історично склався його культ. Повагу до прапора ви­ховують з дитинства. Батьки вивішують державний прапор з приводу народження дитини, на весіллі прапор обов'язково присутній в якості "почесного гостя".
Одним з основних правил використання державного прапора є те, що національний прапор необхідно сприймати як концентрований символ держави, а відтак ніхто немає права щось довільно в ньому змінювати або розміщувати прапор в інший спосіб, ніж це передбачено законодав­ством і практикою конкретної країни. Найбільш неввічливим і навіть об­разливим є розміщення прапора в перевернутому вигляді. Таким чином його розміщують, лише коли хочуть подати сигнал біди.
Як правило, національні прапори мають прямокутну форму. Винятком є лише квадратний прапор Швейцарської Конфедерації та прапор з двох розміщених один над одним трикутників Королівства Непал. При вигото­вленні прапорів іноземних держав при підготовці до візитів, конференцій, інших офіційних заходів та церемоній завжди повинні максимально точ­но повторюватися автентичні кольори та пропорції елементів прапору. Наприклад, схожі для пересічного громадянина прапори Австрії та Латвії в жодному випадку не повинні бути однаковими, оскільки на останньому колір верхньої і нижньої смуги є не червоним, як у австрійців, а пурпуро­вим. Цей колір навіть має особливу назву - "латвійський червоний".
Зупинимось на деяких технічних питаннях використання державного прапора. Прапором називається власне полотнище. Саме полотнище віді­грає знакову роль, йому виявляють почесті й повагу. Прапор може кріпи­тися на щоглі (флагштоці) на рухомому з'єднанні (конструкції з натягнутих на блоках тросах), яке дозволяє піднімати й спускати прапор. Щогла (фла­гшток) може встановлюватись вертикально або під гострим кутом до гори­зонтальної площини. При піднятті прапора на щоглі потрібно намагатися підняти прапор до самого верху щогли. На щоглі не припустимі навершя. На знак жалоби прапор приспускається до половини висоти щогли.
Щогли (флагштоки) можуть розміщуватися на землі, на даху будівлі -вертикально; на стіні будівлі (споруди) - під гострим кутом або парале­льно до горизонтальної площини; на судах - вертикально, з невеликим нахилом до горизонтальної площини. Щогли (флагштоки) не можуть розміщуватися на стіні будівлі (споруди) під тупим кутом до горизонта льної площини. Прийнято враховувати відповідність розміру щогли (флагштоку) та прапора. Вважається оптимальним співвідношення роз­міру ширини прапора і висоти флагштока, розміщеного на землі, як 1:6. Довжина щогли (флагштока), розміщеного на стіні, повинна бути в три рази більшою за ширину прапора.
Прапор може кріпитися на древку (зазвичай у вигляді прямого штока). Прапори на древках використовуються для вивішування на будівлях, установки в приміщеннях, носіння в руках. Прапор прикріплюється неру­хомо максимально близько до верхнього краю древка шляхом приби­вання, приклеювання тощо. Довжина древка повинна бути не меншою, ніж ширина полотнища, помножена на 2. При вивішуванні прапора на древку на стіні споруди древко повинно бути розміщено щодо горизон­тальної площини згідно із тими ж правилами, що й описані для щогл (флагштоків). При установці прапорів на древку на горизонтальній пло­щині (землі, підлозі приміщення, поверхні столу і т.п.) древко може роз­міщуватись або перпендикулярно горизонтальній площині, або під кутом до неї (не менше 60°).
Прапор може вивішуватись без древка - у вигляді самого полотнища. У даному випадку полотнище може бути розміщене на стіні (тобто при­кріплене до вертикальної поверхні) або підвішене до стелі приміщення або споруди (іншої інженерної конструкції у верхній частині приміщення або споруди). При вивішуванні без древка прапор може бути розміщений горизонтально (тобто полоси прапора йдуть паралельно горизонтальній площині), або вертикально (полоси прапора йдуть перпендикулярно го­ризонтальній площині). В останньому випадку верхня частина полотни­ща повинна знаходитися зліва, якщо стояти обличчям до прапора.
Універсальним є звичай вивішувати прапор у світлу частину доби - зі сходу до заходу сонця (з 7-9 годин ранку до 9-10 годин вечора). На щоглі (флагштоці) прапор піднімають швидко, а спускають повільно, гідно. З патріотичних міркувань у деяких місцях, таких як резиденція глави дер­жави, будинок уряду, парламенту, пам'ятники видатним особам, меморі­альні, історичні місця, місця народної слави тощо, прапор може вивішу­ватися цілодобово. При цьому необхідно забезпечити відповідне доста­тнє освітлення в нічний час.
Склався особливий порядок поводження під час церемонії підняття і спуску прапора: всі присутні повинні стояти струнко, обличчям до прапо­ра (у деяких країнах, поклавши руку на серце). Військовослужбовці при цьому віддають честь, а цивільні особи (чоловіки) знімають головні убо­ри. Якщо державний прапор вносять до зали (або виносять із зали), то всі присутні встають, припиняється будь-який рух, розмови. Такі ж поче­сті надаються і державному гімну.
Державний прапор піднімається на щоглі (флагштоці), вивішується на стіні або встановлюється на древку у відповідному кронштейні біля голо­вного входу в будівлю або в іншому придатному для цього місці - гідному й добре видному. При цьому слід враховувати, що прапор повинен мати достатньо місця, щоб вільно майоріти. Прапор не повинен торкатися по­верхні підлоги, грунту, стін, дерев, дротів або будь-яких інших предметів, щоб попередити можливість його пошкодження або забруднення. У бага­тьох країнах створення вищезазначеної ситуації розцінюється як вияв не­поваги до державного прапора й карається за законом. У деяких країнах вимагається, щоб нижній край державного прапора знаходився на висоті не менше трьох метрів від поверхні землі. Існують також правила вивішу­вання прапора при поганих погодних умовах. Згідно із цим правилом дер­жавний прапор не повинен вивішуватися при поганих природних умовах за винятком тих випадків, коли використовується так званий "всепогодний" прапор, зроблений зі спеціального надміцного матеріалу.
Перед використанням прапори приводять у належний стан. Полотнище прапорів не може бути старим, а колір блідим. На них не повинно бути плям, поривів. Кодекси державних прапорів багатьох країн містять спеціа­льні положення щодо процедури чищення державного прапора, його утилі­зації у випадку пошкодження або зношення. У США існує спеціальна цере­монія віддання останньої шани та спалення державного прапора.
Свідченням шанобливого ставлення до державного прапора є і те, що в деяких країнах існує спеціальний порядок його складання. Так, в США пра­пор згортається 12 разів, і кожен згин має символічне значення (перший -символ життя, другий - символ віри у вічне життя, третій - знак пам'яті ве­теранів і т.д.). У згорнутому вигляді прапор у формі трикутника нагадує піло­тку - на знак пошани військових США, які стоять на сторожі прав і свобод американців. Згідно із кодексом державного прапора США прапор не можна використовувати для покриття монументу, статуї, меморіальної дошки.
Законодавчі акти, які регламентують норми поводження з державним прапором, забороняють використання прапора для декорації або як при­краси приміщення. Державний прапор не може бути вишитий на хустках, шарфах, подушках тощо; зображений на паперових серветках, коробках або на будь-чому іншому, що призначається для тимчасового викорис­тання та подальшого викидання, знищення. Прапор не може використо­вуватися як частина одягу або спортивної форми. При цьому можливим і доцільним є використання копії прапора (у вигляді емблеми на одязі) для відзначення участі представника країни в певній міжнародній програмі (космічній, медичній тощо), тому чи іншому міжнародному заході. Така деталізація та регламентація конкретної практики використання держав­ного прапора є гарантією гідного ставлення до одного з державних сим­волів за будь-яких умов, у будь-яких делікатних ситуаціях. У кожній уста­нові, організації, які використовують державні символи, повинна бути особа, відповідальна за дотримання етикету державної символіки.
Законодавством багатьох країн передбачене покарання за наругу над прапором, а також за неповажне ставлення до нього. Наприклад, у 1989 р. палата представників Конгресу США прийняла законопроект про захист національного прапора США від образи. Цей документ пе­редбачає грошовий штраф, а також ув'язнення терміном до одного року для тих, хто "свідомо нівечить, спотворює, спалює або топче ногами прапор Сполучених Штатів".
При вивішуванні державного прапора з прапорами регіонів, міст, інших населених пунктів, організацій прапори вивішуються на окремих флагшто­ках на одному рівні, при цьому державний прапор повинен займати почес­ну позицію. Розмір полотнища державного прапора не може бути меншим від розміра полотнищ інших прапорів, розміщених поряд із ним. Держав­ний прапор не може розміщуватись нижче інших прапорів, розміщених поряд із ним. Якщо вивішуються кілька прапорів міст, інших населених пунктів, регіонів, організацій на одній щоглі, державний прапор завжди повинен бути згори. У випадку вивішування прапорів на різних флагшто­ках, розташованих по колу, державний прапор повинен знаходитися на щоглі, розміщеній у центрі кола, і бути вищим за інші прапори.
Державний прапор встановлюється перед головним входом до буди­нку справа (якщо дивитись від фасаду будинку), інший прапор, напри­клад міста, - зліва. На будинку, де розміщено два прапори, державний прапор повинен знаходитися на правій щоглі За наявності більшої кількості прапорів державний прапор розміщують або посереди­ні, або на якому-небудь підвищенні.
У робочому кабінеті державний прапор встановлюється на спеціаль­ному древку по праву руку від того, хто сидить за столом, або вивішуєть­ся на стіні в розгорнутому вигляді полотнищем, розгорненим зліва на­право (якщо дивитися на прапор).
Державний прапор, який розміщується в конференц-залі, аудиторії, може виставлятися на древку справа від трибуни (дивлячись від висту­паючого) або з правого боку від аудитора. У випадку розміщення держа­вного прапора без древка, він вивішується над і за виступаючим.
Державний прапор може встановлюватися на автомобілях посадових осіб«під час проведення різних урочистостей, парадів. При проходженні процесії з одним або кількома прапорами почесним вважається місце на правому фланзі шеренги прапороносців або попереду і посередині неї.
У випадку оголошення в країні національної жалоби державний прапор приспускають до половини щогли (флагштока). Приспускають лише поапоои   які знаходяться на флагштоках з підйомними пристроями, ппичому в особливому порядку: спочатку прапор швидко піднімають на всю висоту флагштоку, а потім повільно спускають до половини. Персо­нальні прапори та штандарти не приспускаються. До прапорів, вивіше­них на древку прикріплюється стрічка чорного кольору.
Особлива увага в протоколі приділяється використанню державного прапора президентом країни. Державний прапор піднімається над офі­ційною резиденцією президента щоденно. У робочому кабінеті глави держави прапор розміщується за робочим столом президента справа від нього Під час публічних виступів, звернень прапор також розміщується за главою держави з його правого боку. Державний прапор встановлю­ється в літаку, на кораблі у випадку присутності на борту президента (президентський літак має зображення державного прапора й ззовні). На військових та військово-морських базах на час перебування там прези­дента також піднімається державний прапор.
У багатьох країнах, крім державного прапора, використовуються пер­сональні прапори та штандарти. Наприклад, такі прапори мають президе­нти України, Росії, США, монарх і члени королівської родини у Великобри­танії, генерал-губернатор та губернатори провінцій Канади тощо. Штанда­рти встановлюються в робочих кабінетах цих осіб, над резиденціями та над будинками, де проходять офіційні заходи за їх участю. Якщо на захо­дах присутні кілька осіб, які мають персональні прапори, над будинком встановлюється лише той, що належить найбільш високопоставленій осо­бі. Президентський штандарт встановлюється разом із державним прапо­ром у робочому кабінеті, під час виступів президента, на борту літака або корабля під час перебування там глави держави. При цьому президентсь­кий штандарт розміщується з лівого боку від президента, державний пра­пор - з правого. Під час перебування глави держави за кордоном його штандарт піднімається разом із державним прапором на будинку дилома-тичної місії країни. Штандарти посадових осіб, які очолюють міністерства, відомства, встановлюються, як правило, лише в їх робочих кабінетах.

Автора та назву книги не знайшов, тому вказую інтернет джерело - http://www.djerelo.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8437&Itemid=71

Комментариев нет:

Отправить комментарий