вторник, 24 августа 2010 г.

Протокольне реагування на святкові та урочисті події в іноземній державі

Національне свято - символ держави поряд із такими символами, як прапор, герб і гімн. Це свідчення важливої, а іноді поворотної події в житті народу (перемоги революції, звільнення від загарбників, досягнен­ня національної незалежності). У країнах з монархічним устроєм в якості державних свят зазвичай визнані дні народження монархів.
У міжнародній протокольній практиці прийнято реагувати на найваж­ливіші події в житті закордонних партнерів, зокрема відзначати націона­льні свята іноземних держав. Характер та обсяг відповідних заходів за­лежать від стану відносин між державами.

На державному рівні з нагоди національного свята прийнято направля­ти вітальні послання, телеграми на адресу керівників держави. Це важливі дипломатичні документи, які віддзеркалюють стан відносин між держава­ми на даний момент, містять побажання їхньому розвиткові, усуненню пе­решкод, які заважають всебічному співробітництву. Телеграми (послання) зазвичай передаються через послів, які з урахуванням місцевої протоко­льної практики вручають їх керівникам держави. Форми передачі віталь­них телеграм (послань) повинні бути єдиними для представників всіх кра­їн, без будь-якої дискримінації. Протокольна служба повинна вести постій­ний облік письмових вітань, оскільки відповідь на них обов'язкова. Відпо­відь на вітання на адресу вищих посадових осіб держави направляється через посольство своєї країни у відповідних країнах.
В Україні вітальні телеграми та відповіді на поздоровлення з нагоди національних свят направляються (щорічно) за підписом Президента, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра та Міністра закордонних справ  України в іноземні держави, з якими Україна має дипломатичні відноси­ни, з додержанням відповідного протокольного рівня адресації.
Вітальні телеграми також направляються з нагоди обрання глав дер­жав (урядів), обрання глав парламентів, призначення глав урядів, мініст­рів закордонних справ іноземних держав, з якими Україна має диплома­тичні відносини. Обмін телеграмами здійснюється також у зв'язку з річ­ницями та ювілейними датами (кожні п'ять років) укладення міжнародних договорів про взаємне визнання, дружбу і співробітництво, а також з на­годи ювілеїв (кожні десять років) установлення дипломатичних відносин. Проекти текстів вітальних послань Президента України, Голови Верхов­ної Ради України, Прем'єр-міністра України завчасно готуються МЗС Украї­ни і подаються відповідно Службі Державного Протоколу та Церемоніалу при Секретаріаті Президента України, структурним підрозділам з питань протоколу Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України для затвердження та направлення в установленому порядку.
З нагоди національного свята акредитуючої країни посольство виві­шує державні прапори на своїх будівлях, улаштовує дипломатичний прийом, на який запрошують офіційних осіб країни акредитації, членів дипломатичного корпусу. Керівники та представники органів державної влади, установ та організацій України, яких офіційно запрошено на такі прийоми, беруть у них участь на основі рекомендацій МЗС України та з урахуванням характеру відносин з конкретною іноземною державою та принципу взаємності.
Посли в багатьох країнах, у тому числі й в Україні, з нагоди націона­льного свята виступають по телебаченню, у місцевій пресі можуть публі­куватися матеріали, присвячені іноземній державі, її національному свя­ту, двостороннім політичним, економічним та культурним зв'язкам. У столиці країни перебування глава дипломатичного представництва при­ймає представників діаспори або громадян своєї країни, які проживають у цій країні. У провінційних містах співвітчизників приймає консул. Під час прийомів виголошуються вітальні промови, надсилаються вітальні послання главі держави.
Послу з нагоди національного свята його країни представники місце­вої влади, члени дипломатичного корпусу наносять візити або відправ­ляють візитні картки з відповідними написами. У відповідь посол надси­лає свою візитну картку із висловленням подяки.
Правила міжнародної ввічливості зобов'язують дипломатичних пред­ставників та консулів брати участь у церемоніях та офіційних заходах з нагоди національних свят країни перебування, вивішувати державні прапори з цього приводу на будинках посольств, консульств. Керівницт­во і народ країни перебування з приводу національного свята колектив­но вітає дипломатичний корпус. Від імені дипкорпусу виступає дуаєн.

Список національних свят країни перебування та країн, представлених у аній столиці, розсилається посольствам протокольною службою країни перебування.' Підняття (вивішування) державного прапора дипломатич­ним представництвом з нагоди національних свят третіх країн, з якими встановлені дипломатичні відносини, здійснюється на основі взаємності.
Особливої уваги потребує обрання та вступ на посаду глави держави. Згідно з нормами міжнародної ввічливості прийнято надсилати новому главі держави вітальні телеграми, листи, послання. Протокольна служба держави веде облік таких поздоровлень, на які готуються відповіді.
у деяких країнах, у тому числі в Україні, на церемонію вступу на по­саду нового глави держави запрошують іноземні делегації. Інколи цю місію доручають послу, акредитованому в країні. Згідно зі вказівкою сво­го уряду посол інформує про це відомство закордонних справ або кан­целярію глави держави перебування. Посла, як і глав іноземних делега­цій, запрошують на всі заходи, передбачені церемоніалом вступу на по­саду. Він включає присутність на урочистій церемонії інавгурації нового глави держави, представлення новому главі держави глав іноземних делегацій, покладання вінків до пам'ятників національним героям, участь в офіційних прийомах. Мають місце окремі зустрічі й бесіди глави дер­жави з іноземними державними діячами, керівниками делегацій. Напра­влення вітань на адресу нового глави держави, присутність іноземних делегацій на церемонії вступу на посаду розглядаються як визнання ав­торитету держави та її глави, бажання інших країн підтримувати й розви­вати відносини з державою та її новим главою.
Правила міжнародної ввічливості та дипломатичного протоколу ре­комендують не нехтувати і менш значними подіями. Доречною може бу­ти реакція дипломатичного представництва на нагородження державних діячів країни перебування національними та міжнародними відзнаками, обіймання нової посади, особливі досягнення національного спорту, культури, науки. Завжди доречними є привітання з приводу прйняття країни до міжнародної організації, інтеграційного об'єднання. Формами реагування на вищезазначені події можуть бути надсилання особистих нот, листів, візитних карток з відповідним написом.
Усталеною практикою, доброю традицією став обмін вітаннями з приво­ду Різдва та Нового року. У таких вітаннях висловлюють побажання здоро­в'я та успіхів. У більшості країн готуються спеціальні новорічні листівки, на яких може бути особистий підпис особи, яка її надсилає. Листівка може над­силатися й без підпису. У дипломатичному корпусі для новорічних вітань широко використовують візитні картки з відповідним зазначенням.
Є держави, де святкування Нового року не збігається з 1 січня, а від­значається в інший час. Це, головним чином, мусульманські країни та деякі країни Південної та Південно-Східної Азії. Новорічні поздоровлення в таких випадках можуть направлятися з урахуванням цієї особливості.
У країнах ісламу згідно зі звичаєвою практикою дипломатичні пред­ставництва та консульства відмічають релігійні свята, вивішуючи в дні свят свої прапори та наносячи візити або направляючи візитні картки членам уряду та іншим високопосадовим особам.
Вітальні телеграми й листи з приводу національного свята правильно з точки зору протоколу й корисно для розвитку відносин направляти сво­їм іноземним партнерам, всім, хто бере участь у міжнародному співробі­тництві (представникам бізнесу, неурядових організацій, партійним дія­чам, представникам місцевої влади тощо). Не буде помилкою й відпові­дне реагування на знакові дати у двосторонньому співробітництві з іно­земними партнерами. Згідно із протокольними нормами треба надавати перевагу письмовому привітанню партнера над усним (по телефону). Привітання офіційної особи по телефону вважається поганим тоном.

Комментариев нет:

Отправить комментарий